MARKA şEHIRLER EğITIMI FUNDAMENTALS EXPLAINED

marka şehirler eğitimi Fundamentals Explained

marka şehirler eğitimi Fundamentals Explained

Blog Article

Dünyada en popüler şehirler arasında İstanbul 10. sıradayken, en çOkay gezmek için tercih edilen three. şehir konumunda. Şimdi biz İstanbul’da yaşayanlar için sevindirici bir haber, fakat yorumları okuyunca bir hayli tebessüm ettim üzülerek. Kendi tarihimizi koruyamıyorken, teknolojiyi çok iyi kullanamıyor, genele bakmazken bunları nasıl yapacağız. Hepimizin maaşallah zehir gibi çalışan aklı markalaşma olunca neden çalışmıyor. Yani bireysel olarak bizim yapmamız gerekenler yok mu? Daha biz yaşadvertığımız şehri temiz tutamıyoruz. En basiti. check here Sadece İstanbul olarak düşünmeyip ülkemizin bilinmeyen bir çAlright yeri içinde çalışma yapılabilir.

Bu çalışmalarla, İzmir’in öne çıktığı başlıca 3 alan tespit edilmiştir; bunlar, turizm şehri, ticaret şehri ve yerleşime uygun şehir olmasıdır.

Ancak aynı fuarda bizim Büyükşehir Belediyesi gübre üretme makinesi yapmış ne çekmemize izin verdiler ne de bize doğru dürüst bilgi verdiler yasak dediler o kadar işte..

Doğru strateji belirlemenin ardından markalaşmaleın diğer adımlarına geçilmelidir. Aksi takdirde hem maddi kayıp hem zaman kaybı olacak, nihayetinde de istenen sonuçlara ulaşmak mümkün olmayacaktır. Hatta yapılan hatalarla marka kent olma bir yana o kentin advertisementı geçtiğinde negatif algı ve düşüncelere sebep olacak sonuçlarla karşılaşılmaktadır.

Bu bakımdan meslek, deneyim ve marka konusunda uzman bilgisine ihtiyaç duyan bir konumdadır. Peki marka danışmanı olma yolunda hangi adımları atmak gerekir ve nasıl marka danışmaleı olunur? Gelin bu sorulara birlikte yanıt arayalım.

Markalaşma, ürünleri güzel ve etkileyici paketlere koyarak el yapımı etiketlerle süslemenin ötesinde teknik bir süreçtir.

Bu nedenle, bir kampanyanın başarısını ölçerken birden fazla analiz yöntemini bir arada kullanmak genellikle en iyi sonuçları verir.

Şehir pazarlaması ve marka olmak dendiğinde akla gelen en önemli örneklerden biri de şüphesiz New York’tur. 1977 yılına gelindiğinde The big apple'un suç oranı astronomik rakamlara ulaşmış, harabeye dönüşen semtlere ve bölgelere sahip bir kent haline gelmişti. BirçOkay firma iş merkezlerini bu yüzden başka eyaletlere taşımay wellı planlıyordu.

Hedef kitle ile ilgili araştırmaları takip etmek, marka pazarını analiz etmek, marka paydaşları ile iletişimi geliştirmek ve markanın ürün/hizmet geliştirme sürecini en doğru şekilde düzenlemek. Ayrıca tüm bu detaylı aşamalara ek olarak markanın alanına ve ihtiyaçlarına göre farklı aşamaları da dikkate alarak danışmanlığı verme görevi vardır.

Bu şehirlerden en yakından bildiğimiz İstanbul’u ele alalım. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu, çöplerin toplanamadığı, suların akmadığı ve Haliç’in dünyanın en büyük lağımı olduğu ninety’lı yılların başında dahi İstanbul, insanlar için çekim merkezi olmayı sürdürdü. Peki neden?

Şehir markası geliştirme sürecinde danışma kurulu, konuyu genellikle tabandan tepeye bir yöntemle ele almış ve şehir sakinlerince puanlanan anketleri kullanarak şehrin algı haritası konusundaki çalışmalarını genişletmişlerdir.

Marka şehir yaratılma sürecinde ön hazırlık süreci önemlidir. Marka şehir yaratmaya karar verilmeden önce tüm paydaşların bu sürece hazır olduğunun anlaşılması, şehrin altyapı, üstyapı özellikleri bakımından bu potansiyeli taşıyor olduğuna karar verilmesi gerekmektedir. Tüketici, rakip ve marka analizi yapılarak şehir markası yaratma sürecine başlanmalıdır. Tüketici analizinde, şehri ziyaret edecek hedef kitlenin eğilimleri, beklentileri, hangi pazar kategorisinde yer aldığı (yaş, cinsiyet, gelir seviyesi) belirlenmeli; rakip analizinde girilecek turizm pazarındaki diğer şehirlerin marka imajları, marka kişilikleri, zayıfile ve üstün yönleri, farklılaştıkları noktaların tespit edilmesi, marka iletişim stratejilerinin analizi; şehir markasının analizinde ise pazara girecek mevcut şehrin marka kişiliği, marka imajı, üstün ve farklı yönleri analiz edilmelidir.

Marka danışgentlemanı, markanın hedef kitleyle doğru ve etkili bir iletişim kurması için stratejiler geliştirir.

Müşteri sadakati oluşturur. Ekonomiye katma değer getirir. İnovasyon, istihdam ve ihracatı besler. Firmanın hisse değerini artırır. Tedarikçiler ve aracılarla olan ilişkiye pozitif katkı sağlar.

Report this page